51
None

Infecțiile osoase (osteomielita)

Tomoaia Gheorghe, Departamentul de Ortopedie și Traumatologie, Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, România; Academia Română de Științe, Splaiul Independenței, nr. 54, București
Focsa Laurentiu, Departamentul de Ortopedie și Traumatologie, Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, România,
Mang Ionel-Marius, Departamentul de Ortopedie și Traumatologie, Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, România,

Osteomielita acută este infecția osului şi a măduvei osoase produsă pe cale hematogenă. Debutează de regulă cu o simptomatologie zgomotoasă.

Osteomielita acută hematogenă este o boală specifică copilăriei şi afectează cu predilecţie grupa de vârstă cuprinsă între 5-15 ani.
Totuşi, ea poate fi întâlnită şi sub vârsta de 5 ani, precum şi după vârsta de 15 ani, cu o frecvenţă mai scăzută.
În ultimul timp este destul de frecventă şi la sugari, datorită contaminării cu tulpini de stafilococ din mediul intraspitalicesc, rezistente la antibiotice.
Având în vedere frecvenţa ridicată la vârsta cuprinsă între 5 – 15 ani, în care creşterea este cea mai accentuată, a fost denumită şi "osteomielita acută a perioadei de creştere".

Etiologie. Agentul patogen cel mai frecvent întâlnit este, în proporţie de 80% din cazuri, staphylococus aureus, dar se poate întâlni şi stafilococul alb sau citrin, în proporţie de 10%. Pătrunderea stafilococului în organism se face printr-o leziune a tegumentului sau mucoaselor sau de la nivelul unui focar septic.
Focarele septice pe unde stafilococul poate ajunge la nivelul osului sunt: abcese cutanate, furuncul, angină, otită, plagă infectată, piodermită etc.  
De cele mai multe ori poarta de intrare nu poate fi precizată.
Însă, ea poate fi prezentă cu 2-3 săptămâni înainte de debutul osteomielitei, fiind definită, din acel moment, ca și un proces infecţios banal. La nou născut leziunea iniţială este dată de o plagă ombilicală sau de un abces mamar.
De la locul de intrare are loc vehicularea hematogenă, fără a se constata ma-nifestări clinice locale.
Localizarea osoasă a stafilococului este favorizată de scăderea rezistenţei generale a organismului în urma unor:

 • boli anergizante;
 • avitaminoze;
 • traumatisme locale;
 • oboseală etc.

Tratamentul osteomielitei acute
Osteomielita acută diagnosticată şi tratată în primele zile de la debut se vin-decă cu restitutio ad integrum.
Este de preferat un diagnostic precoce şi un tratament energic de la început pentru a preveni complicaţiile ulterioare.

Tratamentul osteomielitei acute urmăreşte:

 1. distrucţia sau împiedicarea înmulţirii agentului patogen
 2. evitarea distrugerii reacţiilor locale de apărare
 3. vindecarea fără sechele funcţionale
 4. evitarea cronicizării bolii
 5. intervenţii asupra leziunilor locale.

Aceste deziderate se realizează prin:

 1. antibioterapie
 2. evitarea terapiilor locale agresive
 3. tonice generale de susţinere
 4. imobilizare pentru a pune în repaus focarul respectiv

Tratamentul osteomielitei acute presupune administrarea de antibiotice țintit conform antibiogramei, rareori când se impune tratament chirurgical.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha