14
None

Dermatita atopică

Dr. Nițescu Livia Cristiana, Dr. Cira Cristina Ilinca, Dr. Andreea Marina Radu; Spitalul Universitar de Urgență Elias

Dermatita atopică (AD) este o afecțiune cutanată acută, subacută sau cronică, pruriginoasă, întalnită în special la copii, dar care afectează și adulții. Caracteristicile principale ale dermatitei atopice sunt pielea uscată și pruritul, acestea conducând la leziuni de grataj, urmate de inflamație și lichenificare.

În funcție de vârstă, se regăsesc anumite aspecte speciale:

  • DA infantilă are debutul la vârsta de aproximativ 3-6 luni prin leziuni cu aspect eczemators (piele înroșită) acoperite de vezicule, scuame, exsudat, cruste și eroziuni. Se regăsesc în special pe zonele convexe ale feței, cu respectarea nasului și a regiunii peribucale.
  • DA a copilului: leziunile sunt localizate cu predilecție în zonele de flexie (fosa poplitee, plica cotului), dar și pe gât și pe față și sunt caracterizate de papule sau plăci cu tendință la lichenificare, acoperite de excoriații.
  • DA a adultului: interesează aceleași zone și predomină lichenificarea și pruritul. Leziunile localizate pe partea dorsală a mâinilor, la nivel retroauricular sau peribucal sunt adesea rezistente la tratament.

Tratament:

Măsuri non-farmacologice:
În ceea ce privește îngrijirea pacienților cu dermatită atopică, trebuie avută în vedere educarea acestora în legătură cu produsele benefice lor, precum și cele nocive.
În primul rând, pacienții trebuie să își mențină pielea hidratată, folosind produse speciale pentru tipul lor de tegument. Pentru igienă se vor folosi săpunuri neiritante, iar după fiecare baie pielea trebuie hidratată.
De asemenea, un alt factor important este eliminarea factorilor agravanți, cum ar fi expunerea la vânt, frig și căldură excesivă; îmbrăcămintea din lână sau materiale sintetice; fumatul; aeroalergeni (praf).
Deși alergiile alimentare joacă un rol important în agravarea dermatitei atopice, în urma studiilor conduse nu este recomandată evitarea totală a unor alimente. În acest sens, pacienții cu această afecțiune ar trebui testați pentru alergenii alimentari.

Tratament medicamentos:
Acesta constă în aplicarea locală de agenți antiinflamatori, administrarea de antihistaminice pentru reducerea pruritului, fototerapie UVA-UVB, iar în cazuri severe și refractare ale bolii la adulți se poate recurge la terapie sistemică cu glucocorticoizi sau ciclosporină. De asemenea, în prezent, a fost aprobat si tratamentul biologic al dermatitei atopice.
Prin urmare, putem spune că pacienții cu această patologie ar trebui sa urmeze anumite reguli generale pentru ameliorarea bolii, precum:

  • Evitarea produselor iritante (produse cosmetice ce conțin parfumuri, uleiuri esențiale, sau alcooli ce pot perturba bariera epidermică precum alcoolul denaturat sau etanolul, balsam de rufe, detergenți de uz casnic)
  • Utilizarea unui detergent hipoalergenic
  • Evitarea dușurilor cu apă fierbinte
  • Se vor utiliza geluri de duș speciale pentru pielea atopică, iar după duș pielea va fi uscată prin tamponare
  • Se vor evita temperaturile extreme
  • Evitarea transpirației
  • Evitarea materialelor sintetice, țesaturilor din lână; sunt preferate hainele de bumbac
  • Evitarea stresului emoțional

Bibliografie:

  1. William L Weston, MD,William Howe, MD - Treatment of atopic dermatitis (eczema), Jul 13, 2021, UpToDate www.uptodate.com/contents/treatment-of-atopic-dermatitis
  2. William L Weston, MD,William Howe, MD - Atopic dermatitis (eczema): Pathogenesis, clinical manifestations, and diagnosis. Jul 22, 2021, UpToDate www.uptodate.com/contents/atopic-dermatitis-eczema-pathogenesis-clinical-manifestations-and-diagnosis

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha