71
None

Părinte în pandemie…

Efectele pandemiei asupra tuturor sunt dintre cele mai variate și mai complexe și pot fi totodată despre prezent, dar cu siguranță și despre viitor. Dat fiind că experiența pe care o traversăm ne afectează și ne influențează întreaga existență, este dificil de apreciat care este și care va fi zona cea mai atinsă, și mă gândesc bineînțeles la multitudinea de paliere afectate, de la sănătatea fizică, până la confortul financiar, de la sănătatea și echilibrul psihic, până la relațiile sociale.

Unii dintre cei mai vulnerabili în această perioadă, sunt copiii, indiferent de vârstă, vădit afectați la nivelul tuturor palierelor vieții. Este important să conștientizăm că gestionarea cognitivă, emoțională și comportamentală a copiilor se specializează pe măsură ce aceștia înaintează în vârstă și reușesc să asume dimensiuni din ce în ce mai complexe despre realitate.

Așadar, vă rog, reflectați o clipă asupra nivelelor de satisfacție socială și asupra modalităților de interacțiune și comunicare și veți înțelege cât de diferit arată viața socială a unui copil și, dat fiind că socialul este strâns corelat cu psihologicul, azi această legătură este mai cu seamă reflectată de subdimensionarea motivației școlare sau, și mai mult, de subdimensiunarea motivației generale de evoluție personală. Această potențială concluzie presupune o avalanșă de efecte negative în dezvoltarea unui copil. Este în sarcina părinților, dată fiind situația actuală, să se preocupe de compensarea acestor efecte.

Cum se poate reuși aceasta?
Întâi, este important să luăm în considerare nevoile de atenție, afecțiune și grija pe care le are copilul. Apoi, să investim în acestea și să ne străduim să oferim, nu într-un mod supraomenesc, ci autentic și constant. Dacă vă este mai ușor, considerați efortul dumneavoastră ca o investiție prețioasă pe termen lung. Dăruiți timp, arătând copilului considerație și respect și veți primi cel mai probabil, însutit. Securizați copilul, de asemenea constant. Este facil pentru un  copil, mai ales dacă are o vârstă mică să se dezechilibreze și să sufere dacă se simte insecur. Nu uitați că până spre 8-10 ani, copiii apreciază că părinții sunt atotputernici și că au soluții pentru orice. La vârste mici, cei mai mulți cred că iubirea părintelui este de asemenea atotputernică și că acesta știe cum se simte copilul, când îi este rău și că, desigur, are soluția care îi poate readuce starea de bine. Dacă parintele nu îl ajută, copilul poate considera că nu este iubit și că este „neiubibil” și acest lucru poate produce repercusiuni multiple la nivelul concepției de sine.

Mai departe, petreceți timp cu copilul făcând activități fizice sau măcar, facilitați pentru acesta activități fizice, mai ales în aer liber (atât cât vă permite contextul actual). Nu neglijați plimbările pentru că este frig afară, vă va prinde bine și dumneavoastră, cu siguranță.

Achiziționați un animal de companie, beneficiile vor fi nenumărate pentru copil. Este ușor de învățat despre ciclurile vieții și despre responsabilitate, grijă și iubire, atunci când îngrijești un animal.

Petreceți timp cu copilul (chiar dacă este adolescent), povestiți cu acesta despre ce îl preocupă, ce simte, ce îl îngrijorează sau despre temeri diverse. Învățați-l să-și facă planuri pe termen scurt și ajutați-l să-și alcătuiască strategiile de atingere a acestora.

Încercați să-i stârniți copilului curiozitatea pentru activități și pasiuni noi pe care le poate desfășura acasă, fiind cel mai bun exemplu chiar dumneavoastră. Diminuați timpul petrecut în fața ecranelor luminoase, jucați-vă în familie, indiferent ce vârstă are copilul, există board games pentru toate vârstele și pentru toate gusturile, puteți să le descoperiți împreună.

Dincolo de toate efectele nedorite ale acestei perioade, folosiți timpul pe care îl stați acasă, profitând de compania copiilor dumneavoastră...

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha