1
None

Alergia la proteinele din laptele de vacă la sugar (3)


Prevenția alergiei la proteinele din laptele de vacă
- alimentația naturală este recomandată pentru toți sugarii până la vârsta de 6 luni indiferent dacă au sau nu risc de a dezvolta boli alergice
- la sugarul cu risc înalt de a dezvolta o boală alergică, care nu poate fi alăptat exclusiv se va alege o formulă hipoalergenică parțial sau extensiv hidrolizată
- nu se recomandă formule pe bază de soia
- în alimentația complementară, alimentele cu risc alergenic crescut (gluten, ou, pește) vor fi introduse cu precauție, în cantități mici, progresiv pentru a obține toleranța lor și se exclud produsele pe bază de lapte.

Tratamentul în alergia la proteinele din laptele de vacă la sugar (vârsta sub 12 luni)
Constă în regim alimentar foarte strict cu eliminarea laptelui, produselor lactate și a oricărui aliment care poate conține urme de proteine din laptele de vacă pe o durată de cel puțin 6 luni sau până la vârsta de 9-12 luni. În cazul manifestărilor alergice severe regimul alimentar va avea o durată de cel puțin 1 an până la 18 luni.
• la sugarul alimentat natural
- mama va elimina din dietă laptele de vacă, derivatele de lapte și orice preparate care pot conține accidental urme de lapte
- se va prelungi alimentația naturală cât mai mult timp, dacă este posibil până la vârsta de 2 ani
- alimentația complementară se va iniția în jurul vârstei de 6 luni
• sugarul alimentat mixt sau exclusiv cu formulă
- se exclud formulele convenționale derivate din lapte de vacă și formulele pe bază de soia sub vârsta de 1 an (risc de alergie încrucișată, risc de deficite nutriționale)
- NU se vor utiliza formule parțial hidrolizate, laptele altor mamifere (capră, oaie), sucurile de soia, orez, cocos, migdale
- se vor utiliza formule pe bază de proteine din lapte extensiv hidrolizate 
- formulă pe bază de aminoacizi se recomandă când persistă simptomatologia în timpul alimentației cu formule pe bază de proteine din lapte extensiv hidrolizate

Copiii alergici la lapte și ou ar putea tolera mai târziu aceste alimente după ce sunt prelucrate termic un timp mai lung la temperaturi mari. Majoritatea copiilor vor tolera  laptele în final după vârsta de 3 ani. Copii cu alergie la proteinele din laptele de vacă (sau ou) sunt predispuşi pentru rinită alergică și astm bronșic.
Medicul de familie are un rol foarte important în identificarea cazurilor suspecte pentru APLV și colaborarea ulterioară cu echipa multidisciplinară – pediatru gastroenterolog, pediatru pneumolog, alergolog, dermatolog, specialist terapie intensivă, psiholog – pentru confirmarea diagnosticului, tratamentul și monitorizarea cazului.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha